25 Aralık 2017 Pazartesi

Semud Kavmi





ÖZET
Çalışmada; Kuran'ı Kerim'de Salih peygamberin yaşadığı şehirler incelenmiştir. Görsel verilerle konunun anlaşılmasına çalışılmıştır. 



SALİH PEYGAMBERİN ŞEHİRLERİ (MADAİN-İ SALEH)

Semud kavmi, Medine ile Şam arasında çok geniş alanı kapsayan Vadi el Kura, Hicr (ve Al Ula) ile Petra bölgelerinde yaşamıştır. Bugün bu bölge, Vadi el Kura, Fajuun Naagah adıyla bilinir. Semud kavmine Semud-u irem de denilir. Semud kavminin bu kayalık coğrafyadaki kireç taşlarına yontulmuş çok sayıda yerleşim birimi bulunmaktadır.


a- HİCR:
Hicr-i Semud diye bilinen Hicr, Medyen'in güneydoğusunda, Devmet'ül Cebel'in ise güneyinde yer alır. Ad kavmine, Ad-ı İrem dendiği gibi, Semud'a da Semud-u İrem denir. Semud Kavmi'nin yaşadığı zaman belirsizdir. Fakat, İbrahim peygamberden önce, yaşadığı açıktır. Medain-i Saleh'te yer alan mezar ve kuyuların yanında bulunan yazıtlar, Aramice'dir ve Semud Kavmi'ne ait değildir. Bu yazıtlar, Semud Kavmi'nden binlerce yıl sonra yaşayanlara aittir. Ayrıca burada bulunan mezarlar da, Semud Kavmi' ne ait değildir.(1) Hicr Bölgesi'nde, hala yerleşim birimleri, pazaryerleri ve su kanallarına ait izler bulunmaktadır. Günümüzde Medine şehri sınırları içerisindedir.

b- Al Ula - Medine
Al Ula, Hicr bölgesi gibi Suudi Arabistan'ın Medine şehrine bağlıdır. Medine ile Tebuk arasındadır. Al Ula'nın Hicr bölgesine uzaklığı yaklaşık olarak 80 km.dir.

c- PETRA (Wadi Musa) - Ürdün
Merkezi Ürdün'ün Petra kentinde bulunan Nabataean (Nebat) uygarlığı, El Hicr'le de bağlantılıdır. Petra'nın güneyinde bulunan bölge, Nebati tüccarlarının, çiftçilerinin, mühendislerinin ve zanaatkârlarının merkezi konumundaydı. Bugün bu bölgede, MÖ 1.yüzyıla ait iyi korunmuş kabirler, yapılar ve resimler bulunuyor. Petra antik kentinde tiyatro, tapınak, ev, gibi yapılar kireç taşına oyularak yapılmıştır. Petra yaklaşık 100 kilometrekare alana yayılmıştır.
M.Ö. 400 ile M.S. 106 yılları arasında Nebatiler'e başkentlik yapmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilene kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür. M.S. 400 yıllarından sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı kent gözden düşmüş ve zaman içinde unutulmuştur.
Semud kavminin yaşadığı yerler arasında; Hegra kenti ve Wadi Rum çevresi de sayılabilir.
Bir görüşe göre; Semud Kavmi'nin helak edilmesinden sonra içlerinden az bir kısmı Ress denilen yerde yerleşmişler ve Ashab-ı Ress adını almışlar, sonra onlar da helak olmuşlardır.(1)

Ayetleri yalanlayan bu topluma Rabbimiz, tek bir ses gönderdi/onları korkunç titreşimli ses yakaladı. Geriye sadece ıssız kalmış evleri, yurtları kaldı.




Hakan Kayılı



Kaynaklar
1- İslam Tarihi, Mahmud Esad, Marifet Yy., İst., 1983.
2- Tebyin 1. cilt Şems suresi 511-512 sayfa / http://www.istekuran.com/index.php?page=sems
3- http://www.yaklasansaat.com/haberdosya/2008_haberleri/temmuz/temmuz23.asp
4- http://www.yaklasansaat.com/eski_kavimler/semud/semud.asp




Koordinatlar
Hicr : 26° 48' 14.54" N 37° 57' 35.83" E
Hicr : 26° 47' 5.45" N 37° 56' 48.40" E
Al Ula : 26° 37' 19.98" N 37° 55' 11.99" E
Petra : 30° 19' 43.96" N 35° 26' 33.29" E
Wadi Rum : 29° 34' 51.32" N 35° 25' 27.79" E

Google earth programı veya maps.google.com/ adresinde; “yol tarifleri al” kısmına yukarıdaki koordinatlar girildiğinde hepsini aynı anda görebiliriz.




Video

Hicr
https://www.youtube.com/watch?v=iWgwXl70rS8

Petra
http://www.youtube.com/watch?v=tOyPr31fpto




Resimler


HİCR






AL ULA







PETRA


http://www.pbase.com/mansour_mouasher/petra



WADİ RUM







HEGRA












16 Aralık 2017 Cumartesi

Kuran'da Bahsedilen İrem Kenti Bulundu!

AD KAVMİ - KULELER SAHİBİ İREM


6. Görmedin mi Rabbin ne yaptı Ad halkına?
7.Yüksek kulelere sahip İrem'e ki;
8.Hiç bir ülkede eşi ortaya konmamıştı!
(89-Fecr Suresi 6-8.nci ayetler)



ÖZET
Kuran'da bahsedilen kavimlerden olan ve yakın döneme kadar somut bilgilere ulaşılamayan Ad Kavmine ait İrem Kentinin kumların altından çıkarılışı hakkında bilgi verilmektedir. Kuran'ın Hak bir kitap olduğu bu arkeolojik çalışmanın ardından bir kez daha gözler önüne serilmiştir. 




Aram, Iram, Irum, Irem, Erum, Wabar, Ubar; Batılılarca Kumların Atlantis'i olarak adlandırılan kayıp bir şehir. Ad kavmine, Bağ-ı İrem, Ad-ı İrem de denir.

Ubar şehrini amatör bir arkeolog olan Nicholas Clapp bulmuştur. Clapp, 1932 yılında İngiliz araştırmacı Bertram Thomas'ın yazdığı Arabia Felix kitabı sayesinde kayıp şehir Ubar'ı bulduğunu iddia ederek NASA'dan yardım istemiş ve uydu fotoğrafları ile kayıp şehir tespit edilmiştir.(2)
Ubar-İrem Kazı Çalışması

Hûd peygamber ile onun kavmi Âd hakkındadır. Hûd peygamber de kavmine karşı peygamberimizin verdiği mücadeleye benzer bir mücadele vermiş ve Mekkeliler gibi müşrik olan Âd halkını tevhide davet etmiştir. Tarihte iki tane Âd kavmi yaşamış olup birisi Hûd peygamberin elçi olarak gönderildiği kavim, diğeri de sütunlar sahibi olan İrem halkıdır. (3)





İrem Şehir kuleleri


Kuleler Sahibi İrem

Hûd'un mensup olduğu Ad kavmi, Ahkâf adıyla bilinen ve Umman ile Yemen'deki Hadramevt arasında yer alan geniş çöl bölgesinde yaşamış ve büyük nüfuz ve iktidarıyla tanınmış bir kavimdir. Bu kavim, İslâm'ın ortaya çıkışından asırlarca önce tarih sahnesinden çekilmiş olmasına rağmen, geride bıraktığı iz ve hatıralarıyla Arap geleneğinde her zaman canlı kalmaya devam etmişti. İrem'in ve Semûd'un kalıntıları Mekkelilerin ticaret yaptıkları kervan yolu üzerindeydi. Sûre nin 9. Âyetinde geçen "vadi", Medine'nin kuzeyinde, Arabistan'dan Suriye'ye giden eski kervan yolu üzerinde bulunan Vadii'l Kura'dır. İrem, birçok rivayetin yanı sıra, bu gün Ahkâf çölünün kumları ile örtülmüş bulunan Ad kavminin efsanevî başkentinin ismi olarak bilinmektedir. "Kazıklar sahibi" olmak, klâsik Arapçada eski bir bedevî terimidir. Deyimsel olarak "güçlü bir otorite" yahut "sarsılmaz, yıkılmaz bir güç"ten mecaz olarak kullanılmaktaydı. Bir bedevî çadırını ayakta tutan kazıkların sayısı, o çadırın büyüklüğüne bağlıydı. Çadırın büyüklüğü, her zaman çadır sahibinin statüsüne ve gücüne göre değişmekteydi. Bundan dolayı güçlü bir kabile reisi için çoğu zaman "sayısız direkler üstünde duran çadırın sahibi" tanımlaması yapılırdı. (4)






Kaynaklar
1-Kaybolan Irem kentinin taş kulelerinin, şehrin kayboluşundan 4800 yıl sonra, Amerikalı arkeologlar tarafından Umman'da keşfedildiği ileri sürüldü. Bu keşif, Challenger uzay gemisine takılmış, kumların altını görebilen SIR-B radarlarıyla NASA'daki bilim adamları tarafından bölgenin taranması sonucu gerçekleşmiş. (Newsweek, Şubat 17, 1992, s. 38).
2- http://www.yaklasansaat.com/eski_kavimler/ad/ubar.asp
3- http://www.istekuran.net/tebyin-ul-kuran-nuzul-sira/52-hud-suresi.html
4- https://www.istekuran.net/index.php/tebyin-ul-kuran-nuzul-sira/10-fecr-tanyeri-suresi
5- http://www.jasstudies.com/Makaleler/1574940783_07Cora%20Mustafa_S-109-134.pdf