12 Şubat 2018 Pazartesi

Yusuf Peygamberin Yaptığı Tahıl Ambarı





YUSUF PEYGAMBERİN YAPTIĞI TAHIL AMBARI :

BASAMAKLI PİRAMİT



Konum: Mısır, Sakkara(Saqqara) şehri
Koordinatlar: 29 ° 52 '16.56 "N 31 ° 12' 59.02" E



ÖZET
Yusuf peygamberin yedi yıllık kuraklık dönemine hazırlık amacı ile tahıl silosu olarak inşa ettiği "Basamaklı Piramit" ile ilgili arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Söz konusu yapının kıtlık dönemine hazırlık olması için tahıl deposu ve idari binalardan oluşan külliye olarak tesis edildiği vurgulanmış, bilimsel açıklamalar ve kanıtlarla konu desteklenmiştir. Mısır'da daha sonra yapılan piramitlerin ise firavun mezarı olarak tasarlandığı tespiti yapılmıştır. 




PİRAMİT ÇAĞI YUSUF İLE BAŞLADI, MUSA İLE SONA ERDİ
Mısır tarihinde önemli bir yer tutan İmhotep’in; Yusuf Peygamberle aynı kişi olduğunu ve onun bir çok alanda uzmanlaşmış deha olduğunu Yusuf Peygamber-1” başlıklı yazımızda açıklamıştık. İmhotep'in, Kral Djoser'ın hükümdarlığı altında hem vezirlik ve hem de baş mimarlık görevini yürüttüğünü, Yaşamı boyunca; Yukarı Mısır Kralının Ardından, “Büyük Saray'ın Yöneticisi, Aşağı Mısır Kralının Şansölyesi, Heliopolis Başrahibi ve Heykeltıraş”unvanı da dahil olmak üzere pek çok unvana sahip olduğunu, onun uzman bir hekim, bilge, yazar, mucit, mühendis ve astronom olduğunu açıklamıştık.
Onun Mısır tarihinde iz bıraktığı yönlerinden birisi de mimar olmasıdır. Bir çok bilim adamı; İmhotep’in, mimaride kerpiç devrini kapatan, taş dönemini açan mimar olduğu görüşünde birleşirler. Piramit döneminin Yusuf peygamber ile başladığı, Musa peygamber ile sona erdiği görüşü hakimdir.
Eski Mısır’ın Sakkara kentinde bulunan piramit Mısır’da inşa edilen ilk piramittir. Bu Piramit tarihteki büyük kıtlıktan korunmak üzere tahıl ambarı olarak tasarlanmıştır. Zoser/Djoser Piramidi veya Basamaklı Piramit olarak bilinmektedir.


BAŞ MİMAR İMHOTEP-YUSUF
Antik Mısır kayıtlarında İmhotep’in, ülkesini 7 yıllık kıtlıktan kurtarmak üzere Kral Djoser tarafından görevlendirildiği bilgisi yer alır.(1) Sakkara kentinde bulunan Basamaklı (Step) Piramidini mimar İmhotep yapmıştır. Piramit, tahıl ambarı olarak tasarlanmıştır. Yaygın inancın aksine firavun/kral mezarı olarak inşa edilmemiştir. Mısır’da yapılan ilk piramit olan Basamaklı Piramit kireç taşından yapılmıştır. O zamana kadar yapılan eserlerin kerpiçten yapıldığı düşünülürse bu yönüyle de bir ilktir. İmhotep’in mühendisliğe en büyük katkısı, önceden biçimlendirilmiş taşlarla yapı inşa etmeyi keşfetmesidir. Binaların sağlamlığını sağlayan kolon sistemini ilk kullanan mimar olmuştur.
Basamaklı Piramit M.Ö 2630 yıllarında yapıldığı bildirilir. Zamanın en yüksek yapısı olan Basamaklı Piramit 62 metre yüksekliğindedir. Yerin 28 metre altında 11 adet büyük tahıl deposu yer alır. Bu depolarda stoklanan tahıl kalıntıları bulunmuştur. Piramidin yer üstü kısımlarının da tahıl depolanacak şekilde yapıldığı tespit edilmiştir. 16 hektarlık alan üzerinde kurulan bu sitedeki piramit ve idari binaları korumak için etrafı 10,5 metre yüksekliğindeki duvar ile çevrilmiştir. Tahıl satın almaya gelenlerin ücretlerini yatıracakları 40 adet veznenin bulunması, tahıl dağıtım organizasyonunun ne kadar düzenli yapıldığını gösterir. Uygulama, günümüzdeki kasiyerleri hatırlatmaktadır.
Yusuf peygamber yedi yıl süren kıtlık döneminde, hem ülkesini hem de çevre ülkelerden gelenlerin gıda ihtiyaçlarını başarılı bir şekilde karşılamıştır. Başarılı bir şekilde krizi yönetmiştir. Kıtlık öncesindeki 7 yıl bolluk dönemde ülkenin her kentinde tahıl, gıda depolandığını tarihi belgelerden biliyoruz. (Sehel Adası Kitabesi)
Yusuf peygamberden sonra yapılan piramitlerin firavun mezarı olarak tasarlandığı ve kullanıldığı açıktır. Basamaklı Piramidin diğerlerinden farkı; Yapılış amacının tahıl ambarı olmasıdır. Piramit merdiven basamaklı olarak tasarlanmış olup, giriş en üst basamakta bulunmaktadır. Ambar ve idari binaların etrafı duvarla çevrilerek korunmuştur. Piramidin içinde ve dış duvarlarındaki süslemeler de diğer piramitlerden farklı olduğunu gösterir. Ayrıca bu yapıda herhangi bir mezar bulunmamıştır. Bu özellikler diğer piramitlerde bulunmamaktadır.
Bu büyük kompleksin büyük amaçlarla, insanlığın yararına yapıldığı ortadadır. Burada vizyon, misyon, strateji, ülke idaresi ve kriz yönetiminin en güzel örnekleri sergilenmiştir. Yusuf kıssasından çıkarılacak çok çok büyük dersler “müminleri” beklemektedir. Sonradan gelen yöneticilerin ilahlaşarak, yaptırdıkları piramitleri firavun mezarına çevirmeleri ne kadar da acıdır.
Ayrıca Mısır piramitlerine, Osmanlı dönemine ait kayıtlarda “Yusuf Ambarı” denilmesi de ilginç bir ayrıntıdır. İngilizler, “piramit” diye adlandırdığı için biz bugün bu isimle biliyoruz.

Mısır tarihinde İmhotep; kraliyet ailesinden olmamasına rağmen en üst seviyede yöneticilik yapmıştır. Papirüslerdeki bilge sözleri, vizyonu, isabetli analizleri ve kararları ile şaşırtıcı şekilde Yusuf peygambere benzemektedir. Ayrıca 7 yıl sürecek kıtlığı görüp tahıl ambarı olarak Basamaklı Piramidi zamanında yapması dikkat çekicidir. Eski Mısır dilinde Yusuf peygamberin adının, İmhotep olduğu görmezden gelinemez bir gerçektir.
Yusuf Suresi 43-49. ayetlerde anlatılan olayların, tarihi ve arkeolojik verilerle paralellik gösteriyor. Kur’an’ı Kerim’in Allah’ın sözü olduğu gerçeği, indiği tarihten itibaren defalarca göz önüne serildiği gibi bu konuda da tüm gerçekliği ile bir kez daha göz önüne seriyor.

Kur’an da bahsi geçen kıssaya bakalım...




43.Ve hükümdar dedi ki: “Şüphesiz ben yedi cılız ineğin yedi semiz ineği yediğini ve yedi yeşil başakla yedi kuru başak görüyorum. Ey ileri gelenler! Siz görüntü/ vizyon tabir ediyorsanız beni bu görüntü hakkında ikna edip aydınlatın.”
44.İleri gelenler dediler ki: “Karmakarışık görüntülerdir. Biz ise böyle karmakarışık görüntülerin te’vîlini bilenler değiliz.”
45.Ve o ikiden kurtulmuş olan kişi iş işten geçtikten sonra anarak dedi ki: “Ben size o görüntünün kesin olarak neyi ifade ettiğini haber veririm, hemen beni gönderin.”
***
46.“Yûsuf! Ey doğru sözlü! Bize, insanlara bilgilenerek dönmem ve onların öğrenmesi için ‘Yedi semiz ineği, yedi cılız inek yiyor. Ve yedi yeşil başakla diğer yedi kuru başak’ hakkında ikna edici bilgi ver.”
47-49.Yûsuf dedi ki: “Yedi sene âdet üzere ziraat edeceksiniz; her türlü gıda ürününü üreteceksiniz, sonra da ürettiğiniz ürünleri yiyeceğiniz miktar hariç, başağında bırakınız; stoklayınız. Sonra onun arkasından yedi kurak sene gelecek. Bu kurak seneler önceki biriktirdiklerinizin biraz saklayacağınızdan başkasını yiyecek. Sonra da onun arkasından bir sene gelecek ki, insanlar onda yağmura kavuşacak ve onda sıkıp sağacaklar; zeytin yağı, üzüm suyu, pekmez gibi gıdaya da kavuşacaklar; hayat normale dönecek.”
(12/53-Yusuf Suresi 43-49. ayetler -Tebyin'ül Kur'an)




                                                                                                                                 Hakan KAYILI
                                                                                                                                   21.12.2017




Kaynaklar:
Sehel Adası Kitabesi: http://www.reshafim.org.il/ad/egypt/famine_stele.htm
https://www.ancient.eu/imhotep/
https://www.britannica.com/biography/Imhotep
http://www.mervece.com/misir-piramiti-degil-yusuf-ambari/
http://www.mervece.com/misir-piramiti-neden-yapildi/
https://ofpof.com/tatil/misir-in-ilk-piramidi-zoser-piramidi
http://www.newagegod.com/ZOSTmedia/imho4.htm











Eski Mısır Tarihinde Yusuf

Yazar: Mary Nell Wyatt
(Bülten No: 7, Nisan 1994'te yayınlanmıştır)
(Google Web Sayfası Çevirisi)

Tarihçiler ve arkeologlar, İncil'deki hesabı doğrulayan kanıtları "açıklama" yapmayı oldukça şaşırtıcı buluyor. Kutsal Kitap zamanlarının fiili olaylarından kaynaklanan efsane, "taşkın" hikayelerinin çokluğu gibi dünyanın her yerinde bulunur, ancak inkarcıya göre bunlar sadece Kutsal Kitap'ın bu efsanelerden etkilendiğini "kanıtlamak" tır. Gerçek şu ki, bu efsaneler gerçeklerin şeytani yolsuzluklarıdır - insanın kendi zekasında Allahtan daha akıllı olduğuna ikna etmek için Şeytan tarafından tasarlanmıştır. Ve nihai olarak, bu tür düşünce, bir insanın tamamen Tanrı'nın varlığını ve İncil'in gerçeğini inkar etmesine yol açar.

Yine de hiç kimse, bilinen her medeniyetin bir çeşit dinsel sisteme sahip olduğunu garip buluyor gibi görünmüyor. Eğer Tanrı yoksa, "din ve tanrılar" fikri nerden çıktı? Orijinal Nuh'un sel sonrası ailesi tarafından bilinen orijinal gerçeklerden geldi. Gerçekler, bulunan mitlerin mit ve efsanelerle değil , İncil'deki ifadeyi doğrular nitelikte olmasıdır . Ancak görmeyecekleri her zaman vardır.

Bu büyük kanıtlardan bazıları eski Mısır'daki Yusuf'un hikayesiyle ilgilidir. Çıkış'dan birkaç yıl sonra bir firavun olan Horemheb anıtı üzerindeki yazıtlar, Joseph'in firavun Jacob'un ailesine Mısır'a gelip yaşamak için davet edilmesinin hikayesini ortaya koymaktadır. "Kuzeyden" gelen bir çoban topluluğundan, "başlarından atalarının babasının geleneği olduğu gibi" onların sığırlarını otlatmalarını Mısırdan istemektedir. 
Bersheh'deki Tehuti-hetep mezarında Suriye'nin sığır sürüsünün Mısır'a girdiği bir resmi bulunan bir resim var: "Bir zamanlar Suriye kumlarını gelçtkten sonra şimdi burada Mısır'da yeşil çayırlarda besleneceksiniz . ( Işık Antik Geçmişten Jack Finegan tarafından,)
Joseph(Yusuf) hikayesine paralel kanıtlar bu haber bülteninin odak noktasıdır. Ama önce sahneyi belirlemeliyiz. Kronolojimize göre, İncil'den alınan kayıtlara göre, sel M.Ö. 2348'de gerçekleşti. İbrahim Harran'tan M.Ö. 1921'de, yaklaşık 427 yıl sonra ayrıldı.
Bundan sonra bundan sonra (ve yakında ne olacağını bilmiyoruz) O ve Sarah, Kenan'da bir açlık yüzünden Mısır'a gittiler. Kutsal Kitap'ın İbrahim'in Mısır'a ziyareti konusunda son derece kısaysa (Yaratılış 12: 10-20) İbrahim'in Firavun'ı Sarah'nın kim olduğu konusunda yanılttığını öğrendik - onun kızkardeşi olduğunu söylediler. Bu onun yarı kızkardeşi olduğu için kısmen de doğruydu ancak aynı zamanda karısıydı. 

Firavun, güzelliği yüzünden onu saraya götürdü. (Yarat 12: 12-15). Kral İbrahim'i Sarah için iyi ödedi (ayet 16), ancak Tanrı müdahale etti, bazı türden parkların firavunun üzerine düşmesine neden oldu. (ayet 17). Firavun bu ihtilafların sebebini anladığında İbrahim'i hesaplamaya çağırdı ve kendisine neden Sarah hakkında yalan söylediğini sordu. (ayet 18, 19). Ardından adamlarını İbrahim'e ve onun yanına eşlik etmeleri için emir vermelerini emretti. (ayet 20). Mısır şu anda zengin bir ulustu çünkü şu anda İbrahim Sarah için para ödemesi olarak verilen sığır, altın ve gümüş açısından zenginleşti. (Yaratılış 13: 1,2).

Ve şu anda, Mısırlıların yabancı çobanlarla yeme, içme ve kardeşlik yapmasını yasaklayan yönetmelik hazırlandığına dair iyi kanıtlar var. (Yaratılış 46:34). Josephus, İbrahim'in M.Ö. 1915'te İlk Hanedan'ın erken döneminde bu bilgiyi getirmesinden sorumlu olduğunu ve bu da doğru olabilir. İbrahim'in Mısır ziyaretinin 1. Hanedanı döneminin başında olduğuna inanıyoruz. Yaklaşık 200 yıl sonra Joseph, Mısır'da yüksek pozisyonuna yükseleceği zaman, ikinci olarak da firavun olurdu. Ve 3. Hanedanı'nda, olay yerinde eski kayıtlarda inanılmaz bir birey var - "Imhotep" adlı bir adam görünüyor.



IMHOTEP
Mısırologlar yıllarca, Imhotep'in gerçek bir kişi olduğuna dair şüpheler uyandırdı; yaşanması beklenen bin yıl sonrasında yazılan hesaplarda kendisine yapılan çeşitli başarıların inanılmasını zor buluyorlardı.

Zaman zaman, Imhotep eski Mısır'da "Leonardo da Vinci" olarak adlandırıldı, ama aslında bundan fazlasıydı. Da Vinci, bir dehanın itibarını kazandı - Imhotep sonunda bir tanrı statüsüne yükseltildi.


İmhotep - Yusuf
Mısır'ın "tanrıların" uzun listesinde, şimdiye kadar bir zamanlar bunların arasında yaşayan çok az insan vardı. Imhotep öyleydi. Manetho, "[Hanedan dönemi mahkemesi] döneminde Mısırlılar arasında Asclepius (Yunan tıbbı tanrısı) ünvanına sahip olan ve tıbbi becerisi nedeniyle İmtiyazlarını yaşayan Imhotep'lerde yaşadı. taşlarla inşa sanatı. "Uzmanların Imhotep adındaki gerçek bir adamın varlığından şüphelenmesine neden olan bu ifade idi. Ama 1926 yılında, soru bir kez ve tüm-lmhotep için yerleşmiş oldu oldu gerçek bir erkek.
Sakkara'daki Basamaklı Piramidinde kazılar yapıldığında, Firavun Djoser heykelinin parçaları bulundu.

Djoser ve "Imhotep, Aşağı Mısır Kralının Şansölyesi, Kralın Şefi, Büyük Saray'ın Yöneticisi, Herediter Lord, Heliopolis'in Büyük Rahibi, Imhotep'in Oluşturucu, Heykeltıraş, Yapımcının adı yazılmıştır. Taş Vazolar ... ".


Melik/Kral Djoser

Bu Joseph hakkında bildiklerimize uyuyor mu? İncil, firavunun üst rütbesiyle açıkça görülüyor:
Genesis (Yaratılış) 41:40 “Sarayımın yönetimini sana vereceğim. Bütün halkım buyruklarına uyacak. Tahttan başka senden üstünlüğüm olmayacak. 41 Seni bütün Mısır'a yönetici atıyorum.”42 Sonra mührünü parmağından çıkarıp Yusuf'un parmağına taktı. Ona ince ketenden giysi giydirdi. Boynuna altın zincir taktı. 43 Onu kendi yardımcısının arabasına bindirdi. Yusuf'un önünde, “Yol açın!” diye bağırdılar. Böylece firavun ona bütün Mısır'ın yönetimini verdi. 44 Firavun Yusuf'a, “Firavun benim” dedi, “Ama Mısır'da senden izinsiz kimse elini ayağını oynatmayacak.” 




Hiyerogliflerde İmhotep'in ismi

Joseph, Mısır'daki kanıtlar tarafından teyit edilen bir firavun tarafından şimdiye kadar onur verilen ilk kişiymiş gibi geliyor. Bu adam, Imhotep yani Yusuf'un elbette İncil ile ilgili bazı kanıtlar olmalı.





7 Yıl Kıtlık Kitabesi
Joseph'in temel görevi bir başbakanınki ve Imhotep, eski Mısır'da bu kadar geniş bir otorite yelpazesine sahip olan ilk kişi olarak göründü. Mısır tarihi boyunca pek çok vezirin kayıtları var - ancak Imphep'i Joseph ile bağlayan ilk kanıt, Nil'in İlk Kataraktının (1 nci Çağlayan - Aswan kentinin güneyi) hemen altındaki Sihiel (Sehel) adasındaki büyük bir kaya üzerine oyulmuş olarak bulundu.

Bu yazıt, Cezer tarafından saltanatın 18. yılına ait bir belgenin bir kopyası olduğunu iddia eder - bu kopya, ilişkide olduğunu iddia eden olaylardan sonra 1.000 yılın üzerine yazılmıştır. 7 yıllık açlıktan ve 7 yıllık bol miktardan bahsetmeye devam ediyor. Bu yazıttan birkaç pasaja bakıp bunları açıklamak istediği olaylardan sonra bin yıl yazdığını göz önünde bulundurarak Kutsal Kitap'a kıyasla:
1 . Firavun büyük üzüntüsüyle başlar: "Büyük Tahtta sıkıntıdayım ..."
Genesis(Yaratılış) 41: 8 Sabah uyandığında kaygılıydı. Bütün Mısırlı büyücüleri, bilgeleri çağırttı. Onlara gördüğü düşleri anlattı. Ama hiçbiri firavunun düşlerini yorumlayamadı.
2 . Yazıtta, firavun bir açlıktan rahatsızlık duyuyor ve Nil'in tanrısı Imhotep'i soruyor; ona kuraklık hakkında yaklaşıyor: "... Chamberlain kim olduğunu sordum ... Imhotep, oğlu Ptah'ın ... "Nil'in doğduğu yer nedir, orada tanrı kim? Tanrı kimdi?" "Imhotep cevaplar:" Kuş ağasına önderlik eden O'nun rehberliğine ihtiyacım var ... "
Genesis(Yaratılış) 41:16 Yusuf, “Ben yorumlayamam” dedi, “Firavuna en uygun yorumu Tanrı yapacaktır.”  Mısır metinlerinde Imhotep, diğer tanrılar da dahil olmak üzere her şeyin "yaratıcısı" olarak bilinen Mısır tanrısı olan "Ptah'ın oğlu" olarak adlandırılır.
3 . Yazıtta Imhotep, Firavun'a Nil'in tanrısı hakkında cevap verip ona nerede yaşadığını anlatıyor. İncil'de Joseph, firavunların hayalini yorumlar. Ancak kitabedeki bir sonraki şey, kralın uyuduğu sırada Nil tanrısı Khnum'un rüyasında kendisini ortaya çıkardığını ve Nil'in sularını dökeceğini ve 7 yıl sonra toprağın 7 yıl bolca verileceğini vaat ettiğini söyledi. kuraklık . Bu geçiş, tersine olmasına rağmen, firavun 7 yıllık bolluk ve 7 yıllık kıtlığa sahip bir hayalin gerçeğini yansıtıyor.
4 . Yazıt, daha sonra, Djoser'in Nil tanrısı Khnum'a verdiği sözü kaydetmeye devam ediyor; Khnum, burada, "tanrı evinde" muaf tutulacak olanların papazı hariç, halkın her şeyin 1 / 10'undan vergilendirilmesi gerekiyordu.
Genesis(Yaratılış) 47:26 Yusuf ürünün beşte birinin firavuna verilmesini Mısır'da toprak yasası yaptı. Bu yasa bugün de yürürlüktedir. Yalnız kâhinlerin toprağı firavuna verilmedi.
Firavun Joséer'in sarayı, Imhotep'ten büyük bir 7 yıllık kıtlık sorunu ile ilgili yardım etmesini isteyen bir hikayeyi anlatan bir yazıt var. Imhotep ona tanrıya danışması gerektiğini söylüyor çünkü cevap onun içinde değil. Sonra, firavun olayı önceden rüyası gören bir rüyayı hayal eder.
Sonra İncil Kitabı'nın tersi olan bol bol 7 yıl izleyin.
Firar , papaz hariç tüm nüfusta% 10 vergi tahsil eder. Kutsal Kitap hesabında rahibin muaf tutulduğu bir 1/5 veya% 20 vergi bildirilmektedir. Hikâyenin dini inançlarına uyacak şekilde "Mısırlaştırılmış" olması hariç, İncil'deki hesabın tüm bileşenleri bu yazıtta bulunmaktadır.
Bu yazıtın M.Ö. 2. yüzyılda Khnum'un rahipleri tarafından bazı arazi ayrıcalıklarının haklı kılınması amacıyla yazıldığına inanılmaktadır. Yazıtın bir kısmı, firavun bazı toprak ve vergilendirmeyi tanrıya adadığını belirtiyor.
Ama, bu "masal" ile tek yazıt değil - orada Philae Adası'nda benzer bir yazıt, sadece bu bir papazları vardır Isis Djoser'in aynı hediye etti belirten onların aynı amaçla tanrı. Tufanın öyküsü hemen hemen her antik kültürde bulunur, ancak kendi amaçlarına ve tanrılarına uyması için bükülmüş olduğu gibi, burada Joseph'in öyküsünü buluruz, yalnızca çeşitli tanrıların rahiplerinin ihtiyaçlarını kanıtlayacak şekilde bükülmüş halde Bazı arazilere yaptıkları iddialar.
"Imhotep, Tanrının Sesi, Ben (BENİM)"

Antik Mısır dilinde Imhotep adı, "Im'in sesi (veya ağzı)" anlamına dönüştürülür; Bununla birlikte, Mısır'da "Im" olarak adlandırılan bir tanrı kaydı bulunmamaktadır. Ancak hepimiz Tanrı'yı "BENİM" biliyoruz:
Mısır’dan Çkış: 14 Tanrı, “Ben Ben'im” dedi, “İsrailliler'e de ki, ‘Beni size Ben Ben'im diyen gönderdi.’

Yohanna 8: 58 İsa, “Size doğrusunu söyleyeyim, İbrahim doğmadan önce ben varım” dedi.
Tanrı, Musa'ya Firavun'a "Ben" dediğimi söylemesini söylemişti, çünkü "Benim" Mısırlıların Yusuf'un Tanrısını tanıdığı bir isimti. "Ben" "Ben" olabilir miyim?
İncil'in Joseph'e Firavun tarafından verilen adı "Zaphenath-paneah" bazıları tarafından "Tanrı yaşar; Tanrı konuşuyor" anlamına dönüştürülmüştür. Mısır "sıcak" kelimesinin anlamını tam olarak anlamadığımızdan Imhotep'in çevirisinin ("Benim sesim") Joseph'in İncil adı ile aynı olması mümkündür ("Tanrı yaşar; Tanrı konuşur").


Imhotep, Hekim
Imhotep, tarihsel kayıtları hayatta olan ilk doktordur ve Joseph'in doktor olarak bahsedilmesine rağmen, İncil bunun için çok önemli bir ipucu verir:
Genesis (Yaratılış) 50:2 Babasının cesedini mumyalamaları için özel hekimlerine buyruk verdi. Hekimler İsrail'i mumyaladılar. Burada doktorların Joseph yönetiminde olduğu kesin olarak belirtilmektedir.

Ancak daha sonra, Imhotep "iyileşme tanrısı" olarak kurulduğunda, onu doğrudan Joseph'le olan bağını iyileştirme şekli. Antik Yunan yazıları, Memphis'te insanların Imhotep'ten şifa bulmaları için her yerden geldiği büyük bir sığınmadan bahsetmektedir. Ona dua ederler, sunarlar ve geceyi antik Mısır'dan bir çeşit Lourdes olan bu kutsal alanda geçirirlerdi. Uyurken, Imhotep tanrısı, insanların rüyalarında gelip onlara şifa verdiği söyleniyordu. Joseph ve hayaller arasında bir bağlantı var mı?

Genesis (Yaratılış) 37: 8 Kardeşleri, “Başımıza kral mı olacaksın? Bizi sen mi yöneteceksin?” dediler. Düşlerinden, söylediklerinden ötürü ondan büsbütün nefret ettiler.
Unutmayın, Joseph'in kendisi ve adamları bağlayan kardeşleri ile ilgili rüyaları vardı; kasaları ayağa kalkıp kendine eğildi; bu da onun büyük kıskançlığının nedenlerinden biriydi.
Genesis (Yaratılış) 37: 20 Hadi onu öldürüp kuyulardan birine atalım. Yabanıl bir hayvan yedi deriz. Bakalım o zaman düşleri ne olacak!”

Imhotep'in Bilgeliği
Kutsal Kitap'ın hesabı Yusuf'un bilgeliğinden de bahsediyor: Genesis (Yaratılış) 41:39 Firavun Yusufa şöyle dedi: "Çünkü Tanrının sana bu kadar çok şey bildirdiğine göre, o kadar özenli ve akıllıca yoktur:.
Yine, deliller Imhotep'e işaret ediyor. Imhotep de bilgeliği nedeniyle saygı görüyordu. Daha sonraki zamanlardan birkaç yazıtta "Imhotep'in sözleri" referans alınır. Örneğin, "Kral Intef Mezarı'ndan Şarkılar" da okuruz:
"Imhotep ve Hardedef'in sözlerini duydum ..."
ve onların "sözleri" nin günümüzde okunduğunu açıklamak devam ediyor. Bugüne kadar Imhotep'in eserlerinden hiçbir şey bulamamıştır, ancak sadece "Hanehalkı Ptahotep" e atfedilen ve "5. hanedandan bir kralın hainliği" olarak bilinen bazı "hikmetli sözler" eserleri vardır. 
Bununla birlikte, 5 hanedanin Firavunlari'na hükmettikleri "Ptahotep" lerin hepsi, Heliopolis'in tüm rahipleri veya "On". Kanıtlar, Imhotep'den sonra, vezirler arasındaki eğilimin kendisinden sonra geldiğini ve daha sonra vezirler Imhotep'in fiili işleri ve yazıları hakkında Mısırlıların, diğerlerinin yanı sıra ünlü olduğu bir uygulama olduğunu belirtti.
Şimdi, biraz sabırlı bir şeyler yapalım - Joseph'in elbette Tanrı'dan esinlenerek akılcı sözler toplaması yazdığını varsayalım. Kral'la olan büyük lütuf yüzünden, bunlar kürsüler ve insanlar tarafından saygı görmeye başladı. Bir adaçay olarak üni Mısır'a yayılmış ve bilgelik standardı haline gelmiştir. Biz onun bilgelik İbrahim'in gerçek Tanrı geldiğini biliyoruz. Joseph'in bilgeliğini Tanrı'dan onun çevresine geçeceği umulmaz mıydı? Aslında İncil şunu söyledi 

"Bir hizmetkâr için satılan Joseph bile onlardan önce bir adam gönderdi ... Kral, halkın hükümdarı bile onu gönderdi ve serbest bıraktı, serbest bırakmasına izin verdi. Onu evinin efendisi yaptı ve hükümdarı Tüm maddesinin ... senatörlerine bilgeliğini öğretmesi için. " Mezmurlar 105: 17-21
Joseph'in ölümünden sonra, başkaları akıllıca sözlerini kopyalar ve onlar için kendilerine inanmak için kendileri ve değişen şeyler ekleyerek onlar için kredi alırlardı. Bu sözler, Imhotep'e atfetmek yerine, birkaç kuşağa aktarıldığı  için  Ptahotep , " Mısır  yaratıcısı " sesi  "Ptah" ile ilişkilendirildi. Binlerce yıl sonra, "Ptahotep'in Talimatı" nın kopyası olduğu iddia edilen birkaç papirüs bulundu. Bu senaryo olabilir miydi? 
Ptahotep'in yazılarında, bunun tam olarak ne olduğunu gösteren iki belirli deyimi var. Bu el yazmalarının sonunda, yazar 110 yıl yaşadıktan sonra ölümüne yakın olduğunu ve atalarımızdan daha fazla kraldan onur ödülünü aldığını, başka bir deyişle, bir insana verdiği en büyük onurları, Firavun. Ayrıca Joseph'in 110 yaşında öldüğünü biliyoruz.
El yazmalarının metnini incelediğimizde daha da aşina oluyor. Solomon'un Atasözleri, oğlu için talimat olarak başlıyor ve "onlara karşı karlı" oldukları, ancak "onları ihmal edecekleri kendilerine vay haldedir" öğütleriyle başlıyorlar.  Joseph'in bilgeliğinin yaratıcısının da Solomon'un bilgeliğinin yaratıcısı olduğunu unutmayın ve 2 arasındaki paralellikler yadsınamaz. Kutsal Kitap'ta, Süleyman'ın çok sayıda atasözü bildiğini söylüyor:
1King(Krallar) 4:30 Süleyman'ın bilgeliği, bütün doğuluların ve Mısırlılar'ın bilgeliğinden daha üstündü. 31 O, Ezrahlı Etan, Mahol'un oğulları Heman, Kalkol ve Darda dahil herkesten daha bilgeydi. Ünü çevredeki bütün uluslara yayılmıştı. 32 Üç bin özdeyişi ve bin beş ezgisi vardı.
Bu ifade bir "atasözü" kavramının eski halklar tarafından bilinmekte olduğunu gösteriyor. Süleyman'ın bu atasözlerinin tümünün yazarını mı yoksa atalarının arasından kendisine geçip geçmediğini biz söyledik mi? Birçok eski uygarlıkta atasözleri örnekleri var, ancak İncil'den Solomon'un kaydettiği ve bugün İncil'de görülen tek şey, Imhotep'e kadar izlenebilen eski Mısır "bilgelik literatürü" ne çok benzer. Bu, Solomon'un eski Mısırlılardan kopyalanması anlamına gelmez; bu, Atalarının Tanrısı'nın, Süleyman'a verdiği Yusufu da içeren atalarına aynı bilgeliği verdiği anlamına gelir.
Ptahotep'in yazılarının birkaç bölümünü İncil'e kıyaslayacağız:

1 ) "Bilginizle gurur duymayın"
Süleyman’ın Özdeyişleri 3: 7 Kendini bilge biri olarak görme, RAB'den kork, kötülükten uzak dur.
2 ) "Bir tanesi yarın planlıyor ancak olacağını bilmiyor".
Sonsuza dek övünmeyin; Çünkü bir günün getireceği şeyi bilmezsiniz.
3 ) "Bir arkadaşın karakterini araştırırsan, sorma ama ona yaklaş, onunla tek başına uğraş ..."
Süleyman’ın Özdeyişleri 25: 9 Davanı doğrudan komşunla gör; Başkasının sırrını açıklama.
4 ) "Bir güven adamıysanız, bir büyük adam tarafından bir başkasına gönderilirseniz, sizi gönderen kişinin doğasına uyun, dediği gibi mesajınızı verin."
PRO 25:13 Hasat zamanındaki karın soğuk olması gibi, onu gönderen sadık bir elçi de vardır; çünkü ustalarının ruhunu tekrar yerine getirir.
5 ) "Onun için ne yararlı olduğunu büyüklere öğretin."
Süleyman’ın Özdeyişleri 9: Bilge kişiyi eğitirsen Daha bilge olur, Doğru kişiye öğretirsen bilgisini artırır.

Ayrıca Mezmurlar ve Vaizler gibi diğer Kitaplarda da paralellikler buluyoruz:

6 ) "Her kelime devam ederse, bu yeryüzünden yok olmaz".
PSA 78: 5 Yakup'da bir tanık kuruldu ve atalarımıza emrettiği İsrail'de bir kanun çıkardı ve onları çocuklarına tanıtırlardı: 6 Gelecek kuşaklar onları bilebileceği çocukları bilebilirler. doğmak; Kimin doğması ve çocuklarına bildirmesi gerekir:
7 ) "Açgözlülüğün aksamasına karşı koruma: tedavi olmadan acı bir hastalık. Bunun için herhangi bir muamele yoktur.
ECC 6: 2 Tanrı'nın servet, zenginlik ve onur vermiş olduğu bir adam, böylece istediği her şeyden önce onun için hiçbir şey istemiyor, ancak Tanrı ona kendisinin yemek yemesine izin vermiyor; ancak yabancıyı yiyiyor. makyaj ve kötü bir hastalıktır.
8 ) "Efendi konseyinde oturan değerli bir adamsanız, mükemmelliğe konsantre olun, sessizliğiniz sohbet etmekten iyidir ... bilgi yoluyla saygı kazan ..."
ECC 9:17 Bilge adamların sözleri, aptallar arasında hüküm giyen ağlamadan daha sessiz olarak duyulur.
9 ) "Bilge, bilgeliği ile tanınır, büyükleri iyi hareketleri ile, kalbi diliyle eşleşir ..."
Süleyman’ın Özdeyişleri 18:21 21 Dil ölüme de götürebilir, yaşama da; Konuşmayı seven, dilin meyvesine katlanmak zorundadır.
10 ) "Sizden büyük bir masada konuk iseniz, ondan önce verildiği gibi verin."
Süleyman’ın Özdeyişleri 23: 1 Bir önderle yemeğe oturduğunda Önüne konulana dikkat et.

Tanrı, Yusuf'u, Mısır'da, "İbrahim'in tohumunun" büyümesi ve gelişmesi için teslim edilmeye hazırlanıncaya kadar güvenli bir cennet kurmak için kullandı. Tanrı onlara söz vermişti. Ve putperestlikle çevrili olan Mısır'da Tanrı, Haklarına erişmeden halkını veya Mısırlıları terk etmeyecektir. İncil, Joseph'in firavunun "senatörlerine" bile öğrettiği gerçeğini kaydeder.
Bu bilgelik, Mısırlılar tarafından takdir edilirken ve yazarlarının bir kısmını kendi yazdıklarını yazan bilgeleri çağlar boyunca taşırken, aynı "bilgelik deyişleri" nin bazıları, Joseph'in soyundan olanlarının bazıları tarafından 700 yıl sonra kaydedildi. Ve sonuçta bizim için Atasözleri, Ecclesiastes ve Mezmurlar Kitabı'nda korunmuştur. Ancak Joseph'in bilgeliği onunla birlikte değildir - Solomon'un bilgeliği, David'in bilgeliği ve Tanrı'nın bütün halkının bilgeliği gibi ilahi bir şekilde esinlenmiştir.

Imhotep, Joser'in Egemenliğinde Daha Sonra Atandı
İnhilep ile ilgili İncil Kitabı'na uymaya devam eden birkaç öğe daha var. Joseph firavununun, Joseph'in rüyasını yorumlaması için kendisine getirdiği bilinmeyen bir süre için kral olduğunu biliyoruz.
Ve kanıtlar Imhotep'in, hükümdarlığının başında Djorer'in sadrazamı olmadığını gösteriyor, Imhotep'in tümünde, Joser'in daha önceki anıtlarıyla ilgili hiç bahsetmiyor. Imhotep, muhtemelen kral olduktan sonra Beit Hallaf'da inşa edilen Djoser'in mezarının mimarı değildi. Sakkara olarak bilinen hanedanlara benzeyen bu eski mezarda, Joser'in adını, annesinin adını ve Imhotep'in değil, birçok resmi görevlisinin ismini kaydeden kil kavkıları var. Henüz görevine atandı. Standart pratik, firarın tahta çıkardığı andan itibaren erkeklerle görev yapmaktı; aile üyeleri arasında en üst sırada yer aldılar.
Imhotep hakkındaki tüm bilgiler Joseph'le olan özdeşleşmeyi işaret etmeye devam ediyor. Örneğin, bazı yazıtlarda başlıkları, kendisinin kraliyet ailesinin bir üyesi olmadığını, "kendinden yapılı bir adam" olduğunu belirtti. Bu benzersizdi, çünkü firavunun oğlu genellikle vezirdi.
Imhotep aynı zamanda "Heliopolis'in rahibi" veya rahiplerin üstü idi. Şimdi Joseph'in hikayesinde, kayınbabasının Yusuf'un evliliği döneminde "On'un papazı" olduğunu öğrendik:
Genesis (Yaratılış) 41:45 Yusuf'un adını Safenat-Paneah koydu. On Kenti'nin[a] kâhini Potifera'nın kızı Asenat'ı da ona karı olarak verdi. Yusuf ülkeyi boydan boya dolaştı.
Asenath, Joseph'le evlenecek kadar yaşlı olduğu için babasının muhtemelen en azından 40 yaşındaydı. Ve eski Mısır'da halk 50'den fazla yaşamak zorunda kalmadı. Ölümünde ya da engelliliğinde, damadının özellikle de o damadı çok yüksek olsaydı, onun damgasını tayin ederdi. Firavun tarafından Joseph olduğu gibi görüldü.
Eğer Joseph "On'un papazı" olursa, gerçek Tanrı'ya sadakatsiz mi kalmıştı? Elbette ki Firavun, Yusuf'un Tanrısının gücünü fark etmişti ve Mısırlılar müşrikler olmalarına rağmen, Yusuf onları Tanrısı'ndan haberdar etti ve O'na olan sadakatinden dolayı hırpalamıyordu. "Üzerinde Rahibe", belirli bir tanrıya rahip olarak atanmadı; bunun yerine başlığı, yüksek şeref ve siyasi önem taşıyan bir konuma işaret ediyor gibi görünüyor.



Imhotep, 1. Piramit'in Mimarı

Imhotep, ilk piramidi tasarlamıştı ve bütün kerpiç tuğlalar yerine taşlarla inşa etmeye başlamıştı. Antik Mısır tarihine bakarsak, Djoser zamanında Mısır gerçekten büyük bir ulus haline geldiğini gösteren kanıtları görebiliriz; sonuç olarak, kıtlık döneminde çevredeki uluslara tahıl satarak zenginleşti.
Yedi yıllık bolluk boyunca, Joseph'in bilge rehberliği altındaki insanlar, hububatın çevresindeki bütün ülkelere satılmasını sağlayacak büyük bir idari merkez kurmaya başladı.

Firavun gelecekteki mezar alanını içeren büyük bir kompleks inşa edilmiş ancak ayrıca büyük tahıl ambarları içeren bir duvarlı merkez de dahil edilmiştir. Bu merkeze sadece bir giriş vardı ve ambar sistemine dışarıdan bir giriş vardı. Sakkara'daki Basamaklı Piramit kompleksi şu anda tartışacağımız komplekstir.




Tahıl Depolama Ambarları
Basamaklı Piramidi ve onun kompleksi, şimdiye kadar yapılmış ilk kez ve çok güzel detaylandırılmış bir duvar ile çevrelenmiştir.
Güney ucunda ambar girişi bulunmaktadır. Doğu duvardaki ana girişte, sağda ve solda 20 şer, toplamda 40 sütunun olduğu uzun bir hole girilir. Her sütun ana duvara dik bir duvar ile bağlanır ve her sütun arasında küçük "odalar" oluşur.

Bu kemeraltı-sütunlardan çıkıp düz ilerlediğinizde, yere derinlemesine uzanan çok geniş ambarlara geliyorsunuz. Bunlar boyut olarak son derece büyüktür - mezar odalardan çok daha büyüktür; Bunların hepsi birleşim tüneli ile merkezi olarak erişilebilir, Zemin seviyesinin çok üzerine uzanır ve birinin alt kısmına uzanan bir merdiven vardır. Bu nedenle, mezar olarak inşa edilmediklerini biliyoruz – öyle olsaydı yer altında inşa edilmiş olurlardı ve kesinlikle inanılmaz büyüklükte olmazdı.


Bu muazzam yapılar yer seviyesinin çok üstüne kadar uzanır; mezarlar gibi gizlemediklerini de gösterir. Eski Mısırlılar ölülerini öylesine değerli materyalleri ve "öbür dünyaları" için hükümlerle gömdükleri için, mezarların yağmalanması daima onların en büyük korkusu oldu. Bu nedenle, bu büyük ambarların başka bir amacı olduğunu biliyoruz.

Ayrıca, diğer tüm antik şehirlerde, bunlar gibi büyük depolar ortaya çıktıklarında "depolama ambarları" olarak tanınırlar; ancak Mısır'da bilim adamları, buldukları her şeyi "mezar" olarak adlandırmaya eğilimlidirler.


Bununla birlikte, firavun piramidin altındaki gömü kompleksinde,
kral ve ailesinin öbür dünyasına uygun mezarlık buluyoruz ve ancak bu ambarlarda tahıl ve diğer gıda maddeleri bulunmuştur.
İncil Kitabı'nda Joseph'in, Mısır topraklarında, tüm şehirlerde tahıl toplama ve depolamayı denetlemek için adam atadığını öğrendik:
Genesis (Yaratılış) 41: 34 Ülke çapında adamlar görevlendirmeli, bunlar yedi bolluk yılı boyunca ürünlerin beşte birini toplamalı. 35 Gelecek verimli yılların bütün yiyeceğini toplasınlar, firavunun yönetimi altında kentlerde depolayıp korusunlar.

Joseph, bu planı, vekaleten veya başbakan olarak atamadan önce firmaya vermişti ve ülkenin tamamı için toplama ve saklamayı denetlemesi imkansız olduğu için, bu planı uyguladığını biliyoruz. Ayrıca açlığın başladığı ve Mısırlıların yiyecek için ağlamaya başladıklarında, Joseph'e gittiklerini ve ne derse desinler diye söyleniyordu ki bu da tahıl dağıtımı emrini verdiğini gösteriyor:
Genesis (Yaratılış) 41:55 Mısırlılar aç kalınca, yiyecek için firavuna yakardılar. Firavun, “Yusuf'a gidin” dedi, “O size ne derse öyle yapın.” 56 Kıtlık bütün ülkeyi sarınca, Yusuf depoları açıp Mısırlılar'a buğday satmaya başladı. Çünkü kıtlık Mısır'ı boydan boya kavuruyordu.
Ancak yabancı insanlar tahıl satın almak için geldiklerinde doğrudan Yusuf'a gittiklerini öğrendik:
Genesis (Yaratılış) 42: 6 Yusuf ülkenin yöneticisiydi, herkese o buğday satıyordu. Kardeşleri gelip onun önünde yere kapandılar.

Joseph'in kardeşleri doğrudan Joseph'e geldiler. Biz, bu fantastik kompleksin kalıntılarının korunduğu Sakkara olduğuna inanıyoruz. Ve burada, Yusuf’un tahıl depo ambarları olabilen 11 adet son derece geniş ambar inşa etmişti.
Her şehir bölgedeki tahılı depolamıştı, ancak Sakarra'daki bu kompleksde, inanılmaz miktarda hububat depolayan, tek bir şehrin ihtiyaç duyduğundan daha büyük ambarlara sahiptir. Bu kompleksin girişinde, daha önce de belirttiğimiz gibi, tahıl satın almak için gelen kişilerin ödeme makbuzunu teslim alacak tek bir kişinin duracağı 40 küçük odacık bulunmaktadır. Çeşitli dilleri konuşanların alımlarını gerçekleştirmek için her dil grubunun "kasiyerleri" olabilirdi. Elbette Mısırbilimciler, bu küçük hücrelerin hepsini heykellere dönüştürdüklerini düşünüyorlardı, ancak kalıntılarda hiçbir kaide bulunamadı ki bu çok önemli bir nokta, çünkü bu heykeller her zaman kaide üzerine inşa edilirdi. Heykeller kaybolabilir, ancak kaideler kalır.

11 ambar
 tasarımı etkileyicidir. Bunlardan 11 tanesi vardır, sadece biri sonuna kadar uzanan çok ayrıntılı bir merdiven içerir. Tüm ambarlar birbirlerine bir yeraltı tüneli ile bağlanmıştır - ambarlar dolmuştur ve tepeler ahşap kereste ve taşla kapatılmıştır. Ve bir tanesinin tümüne bir girişten erişilebilir- ve kompleksin duvar muhafazasının dışından çukurlara bir giriş var. Sonunda, bu ambarların tabanında tahıl bulundu; ancak bu ambarlarda şimdiye kadar hiçbir mezar bulunamadı.


Bu İncille ilgili hesaba uyuyor mu? Yusuf’un kardeşleri tahıl için geldiklerinde Yusuf'la konuştular ve tahıl bedelini ödemişler. Tahılı aldıklarında, artık çuvalda idi:
Genesis (Yaratılış) 42: 25 Sonra torbalarına buğday doldurulmasını, paralarının torbalarına geri konulmasını, yol için kendilerine azık verilmesini buyurdu. Bunlar yapıldıktan sonra 26 buğdayları eşeklerine yükleyip oradan ayrıldılar. 27 Konakladıkları yerde içlerinden biri eşeğine yem vermek için torbasını açınca parasını gördü. Para torbanın ağzına konmuştu.


Sakkara'daki kompleks benzersizdir; benzeri hiç bulunmadı. William Hayes tarafından "kendi başına gerçek bir şehir, planlanan ve tek bir birim halinde yapıldı ve yakınlardaki Mukattam Hills'ten ince beyaz kireç taşı ile inşa edildi" olarak tanımlandı. (Mısır Asası, Vol. 1, s. 60.) 

Aslında, Mısırologlar, buldukları her şeyi kraliyet "mezarı" olarak adlandırmaya eğilimlidirler;
Ancak aslında, Joseph'in hikayesi ile uyan, büyük bir etkinlik merkezi olduğuna işaret eden her özelliği sergiliyor. Yusuf’un kardeşleri tahıl almak için geldiklerinde, dağıtımı idare eden Yusuf'’la karşı karşıya geldi. Tahıl almak için nereye gittiler? Tahılın depolandığı her yere gittiler, ve bu da Joseph'in bulunduğu yerdi.

Ve böylesine muazzam miktarda tahıl depolaması, bu komplekste bulunan son derece geniş ambarlar
 gibi geniş bir depolama alanı gerektirirdi. Tahıl ödenmesi için bir alana sahip bu kompleks gibi bir muhafaza içinde saklama gözlerini bulmayı beklemek de mantıklı. Bu bir "iş" idi ve bir yönetim merkezi gerektirecekti.

Bu kompleks hakkında çok şey yazılmış ve çoğunda açıklayamayacağı şeyin benzersizliği belirtilmiştir. Aslında, Mısırlılara büyük ambarların
 nedenini sorduğunuzda, sadece bilmediklerini itiraf ediyorlar.
Bazı eski tarihçiler, piramitlerin tahıl için bir zamanlar "Joseph'in depolama ambarları" olduğuna inanılmaktadır ve belki de bu hikaye, Joseph'in, ilk piramidi, tahılın depolandığı aynı kompleksde tasarladığı gerçeğine dayanmaktadır. Ancak, "uzmanların" Basamaklı Piramit kompleksi hakkında inanmak istediklerine bakılmaksızın, temel kanıtlar Joseph'in hikayesini kusursuzca uyuyor. Ve Mısır'da korunan en eski yerlerden biridir- kesinlikle eski yapılardan- ve bu Tanrı'nın Sözünün tam doğruluğunu teyit eden önemli delillerin korunması ile tutarlıdır.

Imhotep'in Mezarı
İncil'den Joseph'in Mısır'da öldüğünü ve mumyalanmış olduğunu ve bir tabuta yerleştirildiğini biliyoruz.
Genesis (Yaratılış) 50: 26 Yusuf yüz on yaşında öldü. Onu mumyalayıp Mısır'da bir tabuta koydular.
Ancak, İsrailoğulları Çıkış döneminde ayrıldığında, kemikleri onlarla birlikte alındı:
Mısır’dan Çıkış 13: 19 Musa Yusuf'un kemiklerini yanına almıştı. Çünkü Yusuf İsrail'in oğullarına, “Tanrı kesinlikle size yardım edecek, kemiklerimi buradan götüreceksiniz” diye sıkı sıkı ant içirmişti.  
Bu, Joseph'in Mısır'da bir kraliyet mezarlığı olabileceğini, ancak muhtemelen devralındığını ve başkası tarafından kullanıldığını düşünmemizi sağlıyor, aslında sadece bilmiyoruz. Fakat Mısırlılar için en büyük gizemlerden biri Imhotep'in mezarıydı - Sakkara'nın bir yerinde olması gerektiğini bilseler bile bulamıyorlardı. Çok önemlidir, Mısır Araştırması için Imhotep, Jakk Kamil'in Sakkara için Rehber kitabında "Imhotep'in Mezarı", konu bulunmadığını açıklamaya yönelik bir başlık olarak listelenmiştir.
"Imhotep, Physician" konusundaki tartışmamızda, eski Yunan metinlerinin Memphis yakınlarındaki insanların "Imhotep" ibadet etmeye geldiği ve şifalanacağı bir yerden bahsettiğini belirttik. Ekskavatörler, Basamaklı Piramidinin yakınında Imhotep'in mezarını aramaya devam edince, mumyalanmış ibis (kuşlar) ve boğalar (ayrı galerilerde) ile dolu inanılmaz bir labirent yer altı tünellerini buldular. Buradaki yazıtlar ve sikkeler, insanların iyileşmek için buraya geldiğini gösteriyor! Yunanlılar tarafından bu "Imhotep'e tapınak" yazmışlardı.
Imhotep'in "tıbbın tanrısı" olarak tanımlanmasından sonra, "Ibis'in Şefi" unvanı verildi - bu Imhotep ile olan bu labirentin bağlantısıydı. Bu yüzbinlerce İbis, mumyalamış ve Imhotep'e rağbet alarak, bu tünelleri doldurdu. 
Daha sonra bu galerilerin boş bir tabut içeren bir mezar odasına uzanan bir çukura bağlandığı keşfedildi. Ayrıca, bu ocağın kırık taş kaplarla dolu ikinci bir odanın bulunduğu çok büyük bir mastaba mezarına ait olduğunu keşfediler ve mezarın depolarında kil tutucuların Djoser'ın mühür izlenimi veren kavanozları vardı! İşte, bunun, Joser'in saltanatının çok önemli bir adamının mezarı olduğunun kesin kanıtı. Duvarlarda yazıt bulunamadı ve lahit boştu. Ancak daha da önemlisi, bu mastaba diğer piramitlerin ve mastabaların olduğu gibi doğu yerine kuzeye yönlendirilir. Bu, Djoser zamanındaki birinin önemli bir mezardı, ancak lahit boştu.
Kimliği belirsiz bir Yunanlı tarafından yazılmış, nasıl iyileştiğini anlatan bir yazıt bile bile rastlanıyordu - ve bir rüya gördü! Bir kez daha, kanıtlar İncil'den harika bir hikaye - Yusuf'un hikayesinden - yüksek sesle konuşuyor.


Kaynak:
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph01.htm
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph02.htm
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph03.htm
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph04.htm
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph05.htm
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph06.htm
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph07.htm
http://www.wyattnewsletters.com/joseph/joseph08.htm




RESİMLER


Yeraltı Hububat Ambarına Giriş



Basamaklı Piramit


Hiyerogliflerde İmhotep -Yusuf




Sehel Adası 7 Yıl Kıtlık Kitabesi



Hiyeroglifte Yer Altı Ambarı


Yerin 28 m altında tahıl depoları



Ambarın Koridor Planı


Piramit koridoru


Piramit iç süslemeleri




Basamaklı Piramit Tahıl Ambarı ve İdari Binalar


Kompleksin Duvar Süslemelerinden Görünüm


Ambarlarda Çeşitli Gıdaların Saklandığı Kaplar






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder